top of page
Etsi
  • Marika

Maalausvinkkejä 2

Päivitetty: 2. syysk. 2021


Tällä kertaa käyn läpi muutamia maalaustekniikoita, joilla saat uudenlaista elävyyttä sekä maalauksellisuutta teoksiisi. Esimerkeissä maalauskohteena on omena, mutta näitä tekniikoita voi soveltaa kaikkiin muihinkin aiheisiin!1. Sileä jälki

Tämän tekniikan hallinta on hyvä tukipilari kaikelle maalaukselle. Siveltimen vedot sekoittuvat toisiinsa ja harjaksen jälki ei juurikaan erotu. Tämä tekniikka vaatii jonkin verran nopeutta, jotta värivaihdoksista tulisi sulavia (synteettistä sivellintä käyttäessä siveltimen terävät reunat jäävät helposti näkyviin, jos maali on kokonaan kuivunut).

Tämä tekniikka sopii hyvin realististen teosten tai tutkielmien maalaamiseen.


2. Näkyvät siveltimenvedot

Elävyyttä maalaukseen saa esimerkiksi hyödyntämällä karheampia siveltimiä (esim. siankarva). Ne jättävät kauniisti näkyviin vedon suunnan ja siksi niillä voi työstää myös muotoa aivan eri tavalla kuin synteettisellä siveltimellä. Älä epäröi kokeilla myös pinnan hinkkaamista! Tähän luonnokseen hyödynsin aikansa elänyttä kivikovaa sivellintä, jolla raaputin valkoista pohjaa näkyviin luodakseni huippuvaloja. Kovalla siveltimellä voi myös helposti vetäistä pienempiä yksityiskohtia, kuten ruskean karan.


Joskus siveltimistä ei lähde kaikki maali pesussa tai ne jäävät vahingossa pöydälle maalisina lepäämään liian kauaksi, jonka takia ne kuivuvat koviksi. Sileää jälkeä kovilla siveltimillä ei enää saa, mutta niiden avulla voi silti saada aikaan kaunista ja uniikkia jälkeä.


3. Pistevimma

Tällä tekniikalla voi töpötellä kaikki haluamansa värit kankaalle huolehtimatta siveltimen vedon suunnasta. Töpöttelyssä kannattaa siveltimeen laittaa tarpeeksi väriä, jotta pisteestä tulee peittävä. Huomioi kuitenkin maalatessasi, kuinka märkä pohjamaali on, jotta pisteet eivät sekoitu toisiinsa liikaa. Tähän tekniikkaan kannattaa käyttää jäykkää pyöreäpäistä sivellintä, jotta pisteestä tulee enemmän ympyränmuotoinen.


Jos haluat tällä tekniikalla tarkkoja rajoja voit joko käyttää pienempää sivellintä tai tehdä ensin yhden kerroksen ja sen jälkeen "teroittaa" sen. Ensimmäisessä kuvassa ruskea kara on maalattu ensin ja sen jälkeen vasemmalle puolelle on lisätty pisterivi, joka kaventaa ruskeaa aluetta.


4. Palettiveitsellä vetely

Suosittelen kaikkia kokeilemaan palettiveitsellä maalaamista! Se ei ole ainoastaan käytännöllistä (saat yhdellä työvälineellä sekä todella leveitä että ohuita vetoja) vaan tuntuu myös erittäin miellyttävältä. Maali levittyy palettiveitsellä vaivattomasti, eikä maalin kanssa tarvitse läträtä, koska työväline ei ime ollenkaan maalia. Bonuksena myös se, että palettiveitsi on äärimmäisen helppo puhdistaa: pelkkä kangasriepuun pyyhkäiseminen riittää puhdistamiseksi!


Suuret pinnat voi vetää veitsen pohjalla ja pienet yksityiskohdat, kuten karan, voi sipaista veitsen kärjellä. Tässä tekniikassa on hyvä kiinnittää myös huomiota pohjamaalin märkyyteen, etteivät värit sekoitu liikaa toisiinsa. Lisää sekoitusvinkkejä löydät Maalausvinkit 1 -postauksesta!-Marika


153 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page