top of page
Etsi
  • veeranelimarkka

Maalauksen lyhyt historia: Salvador Dali”At the age of six I wanted to be a cook. At seven I wanted to be Napoleon. And my ambition has been growing steadily ever since.” – Salvador DaliAh, Dali, tuo kaiken mahdollisen eksentrisyyden keskittymä, kiiluvasilmäinen ja niin komeaviiksinen taiteilija! Hän on eittämättä yksi taiteen historian tunnetuimmista hahmoista, erittäin lahjakas ja sitäkin viihdyttävämpi, komiikan ja inspiraation lähde. Muistanet Dalin viiksien lisäksi tästä maalauksesta:


Muiston pysyvyys, 1931.Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech (1904-1989) syntyi Figueresissa, katalonian alueella Espanjassa. Hänen vuoden ikäisenä kuolleen isoveljensä nimi oli myös ollut Salvador. Dalin mukaan tämä aiheutti hänelle tunteen siitä, että hän oli korvike kuolleelle veljelleen, mikä taas puolestaan aiheutti hänelle syvää epävarmuutta ja huomionkipeyttä. Veli myös esiintyy joissakin hänen teoksissaan, esimerkiksi maalauksessa Portrait of my Dead Brother (toisin kuin Muiston pysyvyydelle, tälle taululle ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä), vuodelta 1963. Hänen äitinsä, jota hän rakasti syvästi, kuoli hänen ollessaan 16-vuotias. 17-vuotiaana hän alkoi opiskella taideakatemiassa. Opiskelusta oli vähän hyötyä, sillä Dali piti itseään opettajiaan lahjakkaampana, ja hänet erotettiinkin koulusta, ensin väliaikaisesti ja myöhemmin lopullisesti.Portrait of my Dead Brother, 1963.


Dali oli hyvin tuottelias taiteilija. Taulujen lisäksi Dali teki veistoksia, piirustuksia, lasi- ja korutaidetta, kirjoitti kirjoja ja taidearvosteluja, suunnitteli muotia, elokuvia ja lavastuksia. Taiteellisten projektien ohella Dali kulutti aikaansa kekkaloimalla julkisuudessa.

Kuuluisimman elokuvansa, Andalusialaisen koiran, Dali teki yhdessä ystävänsä, surrealistisen elokuvaohjaajan Luis Buñuelin kanssa vuonna 1929. Toimitus suosittelee elokuvaan tutustumista erinomaisena johdatuksena sekä taide-elokuvan että Dalin maailmaan. Kyseessä on vain 17-minuuttinen lyhytelokuva – siis oikein omaksuttavissa oleva maistiainen!
Kuvakaappaus elokuvasta Andalusialainen koira, 1929.Dalin suuri inspiraation lähde ja myöhemmin myös hänen vaimonsa, Gala, ei aluksi miellyttänyt Dalin isää. Hän potkaisi poikansa ulos talostaan ja ilmoitti tämän jäävän perinnöttömäksi (tähän tosin vaikutti osaltaan myös Dalin haastattelu, jossa hän kertoi joskus sylkevänsä kuolleen äitinsä muotokuvan päälle), mutta alkoi lopulta katua vastahakoisuuttaan ja hyväksyi poikansa puolison. Galalla itsellään sanotaan olleen erinomainen liikevainu, mikä tietysti auttoi Dalin teosten markkinoinnissa. Gala rohkaisi Dalia maalaamaan, ja esiintyy usein itse hänen teoksissaan. Vaikka kummallakin oli suhteita muihin, kaksikko oli yhdessä yli viisikymmentä vuotta, ja heidät on haudattu vierekkäin. Dali sanoi rakastaneensa Galaa enemmän kuin ketään muuta – jopa enemmän kuin rahaa.
Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate a Second Before Awakening, 1944. Kuvan nainen on Gala, Dalin muusa.


Dalin maalauksissa on paljon hänen omaa symboliikkaansa. Usein toistuvia teemoja ovat esimerkiksi ohutjalkaiset norsut, laatikoista kootut naiset, muurahaiset ja kananmunat. Näillä kullakin on oma erityinen merkityksensä, esimerkiksi muurahaiset ovat viittauksia kuolemaan.


Dalin maalaustyyli edustaa surrealismia, joka kehittivät Max Ernst ja André Breton vuonna 1919. Surrealistien maalaukset olivat unenomaisia, mystisiä ja epätodellisia. Erityisen kiinnostuneita he olivat unista ja alitajunnasta, ja Sigmund Freudin ajatukset vaikuttivat heidän taiteeseensa syvästi. Dali itse tapasikin Freudin kerran, ja alkoi hahmotella tästä muotokuvaa. ”Tämä poika näyttää ihan fanaatikolta”, Freud oli supissut toisille. Kun Freudin sanat myöhemmin kerrottiin Dalille, tämä vain ilahtui.


Dali oli kertakaikkisen omituinen ja viihdyttävä hahmo. Allekirjoittanut epäilee, että stereotypia taiteilijoiden ”hulluudesta” perustuu pitkälti Daliin. Toki historia tuntee paljon konstikkaita taiteilijahahmoja (jo esitelty Van Gogh oli yksi heistä), mutta Dalin vaikutus lienee syystäkin suuri. Haluaisitko sinäkin olla yhtä eksentrinen kuin hän? Ai haluaisit?! Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa: arvokas lukijani, salli minun esitellä sinulle uusin, vain Sinua varten laadittu käytösoppaani:Opas sisäiseen ja erityisesti ulkoiseen Daliisi – kymmenkohtainen ohje


Dali oli paitsi taitelija, myös taideteos. Sen takia annankin nyt maalausvinkkien lisäksi vinkkejä siihen, kuinka olla Dali.


1. Dali, kuten muutkin surrealistit, oli innostunut unista. Mikset siis sinäkin? Unenomaisuus saattaa olla maalauksessa todella kiinnostavaa. Voihan teoksesta, joka on hieman mystinen, normaalia selittämättömämpi, löytää vielä vuosien katsomisen jälkeen uusia ulottuvuuksia! Muistele siis jotakin herkullista unta, ja suodata se taiteellisen sielusi läpi kanvaasille. Ota avuksesi symboliikka, pengo alitajuntaasi ja tavoittele mystistä tunnelmaa – tai rätki tauluun asioita summanmutikassa, ja väitä niiden olevan syvästi merkityksellisiä ja tarkkaan harkittuja elementtejä. Kukaan ei pääse asiaa tarkistamaan.


2. Unohda kaikki nöyryys. Miksi olla vaatimaton, kun voi palvoa itseään? Ja jos sattuu olemaan häikäisevä nero, miksi siitä ei tekisi numeroa? Nosta itsesi jalustalle, ja vaadi arvoistasi kohtelua.


3. Hanki outo lemmikki. Kaikki kotieläimet ovat ehdottomasti kiellettyjä (lisäpisteitä saa, mikäli eläin on vaarallinen). Raahaa lemmikkiä mukanasi kaikkialle, minne menet.


4. Keksi tempauksia. Ota astianpesukone, pue se tukaanin ja ihmisen risteytykseksi ja mene sen kanssa kahvilaan. Kiipeä kaupunginteatterin katolle ja irrota jalkasi huutaen käsittämättömiä iskulauseita. Kaiva kolo presidentin takapihalle, istu sinne laulamaan tiibetiläistä kurkkulaulantaa ja ilmoita poistuvasi vain kahtatuhatta Snickers-patukkaa vastaan. Soitto paparazzeille ennen tempauksia on paikallaan.


5. Pukeudu ja käyttäydy yleensäkin aina niin kuin sinua seurattaisiin kiihkeämmin kuin Temptation Islandia. Koska sinua seurataan. Ja jos ei seurata, pidä huoli siitä että asiaintila muuttuu.


6. Pidä päiväkirjaa, ja julkaise se. Teoksen pääasiallinen tarkoitus ei ole kertoa millainen sää on ollut ja mitä olet puuhaillut, vaan ylistää nerouttasi. Keksi, liioittele, vääristele, lainaa. Voit esimerkiksi kuvitella kirjoittavasi avaruusolennon päiväkirjaa, mikäli se avaa luovuuden porttisi. Anna tämän Dalin päiväkirjan esipuheen inspiroida sinua: ”This book will prove that that the daily life of a genius, his sleep, his digestion, his ecstasies, his nails, his colds, his blood, his life and death are essentially different from those of the rest of mankind.


7. Brändäys, brändäys, brändäys ja vielä kerran brändäys. Haluat olla helposti mieleenpainuva ja helposti kuvailtavissa sekä tunnistettavissa. Dalin juttu oli viikset (tosin pakkaukseen kuului usein myös kävelykeppi ja viitat), mutta nehän eivät kaikilla vain kasva, eivätkä välttämättä miellytä niitä, joilla ne kasvavat. Voit siis viiksien sijaan harkita jotakin todella mieleenpainuvaa kampausta tai vaikkapa tatuoida oravan kuvan nenänpäähäsi; kaikki käy, kunhan kyseessä on jokin drastinen ja voimakas, kauas näkyvä elementti.


8. Opeta kasvoillesi uusi perusilme. Näin sen teet: ota kasvoillesi yllättynyt ilme, mutta älä avaa suutasi. Keskity näyttämään siltä, kuin olisit nähnyt jotakin todella outoa ja mielenkiintoista, jotakin, mistä et voi siirtää katsettasi pois. Laske sitten kulmakarvasi, ja a vot, uusi perusilmeesi on valmis. Hyväksy näyttäväsi tältä lopun elämäsi. Mikäli ehdottoman pakollista, voit rentouttaa kasvosi nukkuessa. Mutta vain silloin.


9. Käytä lahjojasi laajasti. Mikäli on jokin vähänkin taiteellinen alue, jota et ole vielä valloittanut, laajenna sinne reviirisi. Ole tuottelias jokapaikanhöylä ja kerää sinusta kertovaan Wikipedia-artikkeliin paljon titteleitä. Harkitse myös ostavasi itsellesi ritarin arvonimi, tai lahjo joku kuninkaallinen sellainen sinulle myöntämään.


10. Kun kaikki taiteellinen on koluttu läpi, kokeile mainoksia. Dali itse mainosti esimerkiksi suklaata, mikset siis sinäkin? Siinähän voi näkyvyyden lisäksi saada vaikka ilmaista suklaata. Ja varmaan ihan hyvää palkkaakin, jolla ostaa omia henkilökohtaisia museoita ja linnoja niin itselle kuin puolisollekin. Niitä kun ei koskaan ole liikaa!


Kas noin: nyt kun olet käynyt läpi kaikki kymmenen kohtaa, olet löytänyt sisäisen Dalisi. Onneksi olkoon!Kiitos seurasta sekä Sinulle, hyvä lukija, että Salvador Dalille. Minulla oli hauskaa kanssanne. Mutta kuka nero seuraavassa osassa esitellään? Onko niitä edes enää? Se selviää myöhemmin…
Lähteet:

Suomenkielinen sekä englanninkielinen Wikipedia: Salvador Dali

Suomenkielinen Wikipedia: Surrealismi

Englanninkielinen Wikiquotes: Salvador Dali

Thedaliuniverse.com


Kuvat:

Wikipedia - En Chien Andalou


2 033 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page