top of page
Etsi
  • Marika

Maalauksen lyhyt historia: Vincent van GoghAhkera tekijä


Yksi länsimaalaisen maalaustaiteen suurimmista nimistä on Vincent van Gogh (1853-1890), joka oli postimpressionistinen taiteilija Hollannista. Vuosia köyhyydessä elänyt maalari, joka kärsi myös rankoista mielenterveysongelmista, saavutti suosionsa vasta varhaisen kuolemansa jälkeen. 37 ikävuotensa aikana taiteilija teki n. 2100 teosta. Viimeisen kymmenen elinvuotensa aikana hän maalasi lähes 900 maalausta.


Van Gogh oli pääosin itseoppinut taiteilija. Hän piirteli jo lapsena ja useampi hänen sukulaisistaan toimi taidealalla. Hänen vanhempansa eivät kuitenkaan olleet iloisia Vincent van Goghin uravalinnasta. Se ei kuitenkaan pysäyttänyt van Goghia vaan hän ahkerasti harjoitteli piirtämistä ja eteni tulevina vuosina maalaustaitojensa kehittämiseen.


Wheat Field, 1888

Ura taiteilijana


Van Gogh lukeutuu postimpressionistiseen tyylisuuntaan. Vastaiskuna impressionismin luonnolliselle valonkäytölle, van Gogh korosti muiden postimpressionististen taiteilijoiden kanssa sitä, kuinka pelkät värit voivat välittää tunnetta riippumatta muodosta tai asetelmasta. Van Goghin mukaan väri itsessään voi ilmaista jotakin. Postimpressionisteja myös kiinnosti impressionisteja enemmän teoksen symboliset merkitykset.


Sunflowers, 1888

Monet luulevat, että van Gogh myi vain yhden teoksen elinaikanaan. Tarkkaa numeroa hänen myymistään teoksista ei ole, mutta nuorempana taiteilija vaihtoi teoksia ruokaan tai taidetarvikkeisiin ja teki jokusen tilaustyönkin. Hän siis myi useamman kuin yhden teoksen eläessään. Suuresta suosiosta ei voida kuitenkaan puhua, sillä aikalaiset pitivät van Goghia hulluna tämän eläessä.


Mielenterveysongelmat


Van Gogh kärsi vuosia mielenterveysongelmista, mutta ne eivät silti keskeyttäneet hänen jatkuvaa taidetuotantoaan. Taiteilijan tilaa luultavasti myös heikensivät aliravitsemus, runsas alkoholin käyttö, unettomuus sekä liiallinen työskentely. Tilanne kärjistyi, kun van Gogh eräänä iltana riiteli ystävänsä Paul Gauguin kanssa. Illan tapahtumaketju ei ole täysin selvillä, mutta väitetään, että van Gogh päätyi leikkaamaan vasemman korvansa irti. Muutama kuukausi draagisen tapahtuman jälkeen taiteilija päätti mennä Saint Rémyn mielisairaalaan, jossa hän vietti vuoden.


Mielisairaala, jossa van Gogh vietti vuoden, on muuttanut osan huoneista museokäyttöön.Van Goghin muisto


Aika mielisairaalassa ei hidastanut van Goghin taiteen tekoa. Hän myös maalasi yhden tunnetuimmista teoksistaan, Tähtikirkas yö (kesäkuu, 1889), laitoksessa ollessaan. Kohtaukset, joita taiteilija ajoittain sai, eivät toimineet lähteenä taiteilijan luovuudelle. Ne olivat niin rankkoja kokemuksia, että taiteilija lopulta menetti toivonsa parantumiseensa. Van Gogh teki itsemurhan heinäkuussa 1889. Taiteilija oli luultavasti uupunut kaikesta taiteen tekemisestä ja koki sen lisäksi epäonnistuneensa elämässä, vaikka hän oli viimeisinä vuosina tosiasiassa saanut tunnustusta teoksilleen. Taiteilijasta tuli kuolemansa jälkeen kuuluisa ja nykypäivänä häntä pidetään yksi Hollannin historian merkittävimmistä taiteilijoista.

Inspiraatiota akryylimaalaukseen Van Goghilta


Van Gogh maalasi öljyväreillä ja hänen voimakas ekspressiivinen jälki on vahvasti läsnä hänen teoksissaan. Tässä muutama vinkki, miten akryyliväreillä voi jäljitellä samaa tunnelmaa:


1. Peitä kankaan pinta aluksi jollakin pohjavärillä, niin että valkoinen ei enää pilkistä läpi.


2. Ota pienikärkinen sivellin ja sekoita ensin tummat sävyt. Vetele pieniä viivoja vaihtelevissa rykelmissä jättäen pohjaväri näkyviin väleistä.


3. Siirry vaaleanpiin sävyihin. Voit maalata vetoja myös tummempien viivojen päältä (jos alla olevat maalit ovat vielä märkiä, voit leikitellä värisekootuksilla enemmän).


4. Älä epäröi käyttää myös värejä ja sävyjä, jotka ”eivät kuulu” kohteeseen. Esimerkiksi nurmikkon sekaan voi lisätä oranssia tai punaista vahvan ilmaisun aikaansaamiseksi. Uskalla kokeilla villejä vetoja ja värejä!

5. Voit lisätä todella vaaleita tai tummia sävyjä korostamaan huomion keskipistettä.


6. Räikeän värin peittää osittain vähemmän räikeillä väreillä, jotta se sulautuu kiinteäksi osaksi teosta.


Esimerkkejä siitä miten akryyleilla voi tehdä ekspressiivistä jälkeä.Tässä oli maalaustaiteen lyhyt historia -sarjan toinen osa. Seuraavassa osassa luvassa uusi tunnettu taiteilija!


-MarikaLähteet:


Deslandres, Y. 1969 Taiteen kaunis maailma III osa. Porvoo: Werner Söderström Oy

Van Gogh Museum: https://www.vangoghmuseum.nl/en 11.7.2021


Kuvat

Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page Luettu 11.7.20212 118 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page