top of page
Etsi
  • Marika

Maalausvinkkejä 3



Tänään aiheena ovat mutaiset värit ja kuinka niitä voi välttää. Mutaisilla väreillä viitataan värisävyihin, jotka eivät ole kirkkaita ja muistuttavat usein maanläheisiä ruskean ja harmaan sävyjä. Termi tulee siitä, että väärään paikkaan joutuneet harmahtavat sävyt näyttävät mudalta. Ongelmana eivät ole itse sävyt; neutraalit beiget ja harmaat voivat tuoda ihanaa harmoniaa teokseen, mutta niiden käytön kanssa tulee olla tarkkana. Harmahtavat sävyt, esimerkiksi ihoa maalatessa, luovat helposti elottoman vaikutelman ja siksi onkin hyvä tietää milloin käyttää niitä ja milloin ei.


Esittelen tämänkertaisessa tekstissä kikkoja, joilla voi parantaa maalaustekniikkaa (realistisen maalaamisen näkökulmasta), mutta haluan korostaa, että taiteessa ei ole sääntöjä, ja vinkit ovat vain sitä varten, että voit tehdä maalatessasi tietoisempia valintoja!



1. Vältä mustan käyttöä

Alla näet kaksi esimerkkiä väriskaalasta. Vasemmanpuoleinen on tummennettu pääasiassa mustalla, kun taas oikeanpuoleiset tummat värit on saatu aikaan lisäämällä punaista ja sinistä. Molemmat väripaleteista ovat murrettuja eli maalipurkista saatuun sävyyn on sekoitettu muitakin värejä. Värin murtamisella pyritään lopputulokseen, jossa sekoitettu sävy on tasapainossa muiden maalauksen värien kanssa. Toinen murtamisen tehtävistä on se, että sekoitetusta väristä saadaan useampia eri tummuusasteita tai sävyjä.


Miksi mustan käyttöä kannattaa sitten välttää? Mustan pigmentti on yleensä todella vahvaa ja se syö paljon sävyn värikirkkaudesta eli saturaatiosta. Vaikka sillä saa helposti tummennettua väriä, suosittelen käyttämään sekoitusta muista väreistä sen sijaan. Maalauksen värit toimivat aina suhteessa toisiinsa, joten sekoittamalla esimerkiksi vahvaa sinistä ja punaista voi saada sävyn, joka toimii loistavasti teoksen tummimpana sävynä, vaikkei se täysin musta olekaan. Vaikka maalauksen aihe ei olisi elävä tai pirteä suosittelen silti mustan maalipurkin jättämistä taidetarvikekaupan hyllylle, sillä ilman mustaa harjaantuu värien sekoittamisessa, kun värin tummusasteen lisäksi täytyy miettiä esimerkiksi myös varjon värisävyä.




2. Pese sivellin säännöllisesti, ja hyödynnä palettiveistä

Maalatessa ei aina malta pestä sivellintä eri värien välissä. Silloin pyyhkäisee siveltimestä suurimman osan väristä johonkin ja jatkaa sutimista, jonka jälkeen huomaa, että kankaalle on luvatta livahtanut väärää väriä. Vasemmassa kuvassa huomaa, kuinka edelliset värit ovat kivunneet korkealle siveltimen karvoihin ja onkin todennäköistä, että vaikka sivellintä hieman huuhtelisi, valkoinen ei pysyisi puhtaana maalatessa. Tähän ratkaisuna on palettiveitsen käyttö isompaa maalimäärää sekoittaessa (jolloin maalia ei päätyy vain sieltimen kärkeen) sekä siveltimen säännöllinen pesu vesikupissa ja sen jälkeen kuivaaminen. Näin vältyt mutaisilta väreiltä ja maalivahingoilta kankaalla.



3. Vaihda vesi

Kun muistaa huljutella sivellintä vedessä usein, vesi myös menee likaiseksi jossain vaiheessa. Jos siis vesi alkaa värjätä maalia, muista vaihtaa se. Puhtaalla vedellä saa sekoitettua taas kirkkaita värejä!





BONUS-VINKKI: Valmiit sävyt

Mustan tapaan valkoinen heikentää värin saturaatiota, joten joskus pääväreistä poikkeavat pigmentit antavat värikirkkaimman lopputuloksen. Vasemmassa kuvassa ensimmäisessä sävyssä on sekoitettuna valkoista, punaista sekä ihan hieman sinistä (koska viereinen pinkki on kylmä). Kuvasta huomaa kuinka paljon intensiivisempi valmispinkki on. Oikeassa kuvassa on taas punaiseen sekoitettu valkoista havainnollistamaan valkoisen värin vaikutusta saturaatioon. Vähemmän saturoituneista väreistä saa helposti harmonisen kokonaisuuden ja siksi valkoinen on tärkeä maali värejä sekoittaessa. Jos kuitenkin haluat, että yksittäinen vaaleahko sävy hehkuu teoksesta, tutustu päävärien lisäksi myös muihin värisävyihin!



-Marika




547 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page